spot_img

Uluslararası piyasalar

Haftanın son işlem gününde ABD borsaları karışık seyirle kapattı. Fed üyelerinin sözlü yönlendirmelerinin yanı sıra gelen veriler piyasalar üstünde etkili olmaya devam ediyor.Cuma günü açıklanan ABD imalat ve hizmet PMI verileri beklentilerden yüksek geldi ve ekonomide canlanması işaret etti.İkinci el konut satışları ise üçüncü ayda da düşüşünü sürdürdü.

Fed'in şahin üyelerinden  Kashkari, %2 enflasyon hedeflerine ulaşılması bir yada iki yıl sürebilir açıklamasında bulundu Bugünde piyasa Fed üyesi Waller ve San Fancisco Fed Başkanı Daly'in konuşmasını takip edecek.ABD tarafında haftanın verilerinde ise güven endeksi,dayanıklı mal siparişleri ve FED'in projeksiyonlarında kullandığı kişisel tüketim harcamaları verileri bulunuyor.Euro Bölgesi’nde hizmet sektörü PMI endeksi haziranda 52,6'ya düşerken, imalat sektörü PMI endeksi 45,6'ya gerileyerek beklentilerin altında kaldı.

Almanya imalat ve hizmet PMI verileri de beklenti altında gelmesi ile Avrupa borsaları ve pariteler baskı altında haftayı tamamladı. IMF’den gelen açıklamalarda, Euro Bölgesi’nde enflasyonun hedefe doğru gerilediğini, ECB’nin gelecek verilere göre para politikası duruşunu kademeli olarak gevşetebileceğini belirtti. Hafta genelinde Euro Bölgesi tüketici güven endeksi ve İngiltere nihai büyüme verileri takip edilecek.Piyasalarda ise,ABD verileri sonrası Dolar endeksi değer kazanarak 105 bölgesi üstünde kalıcı olmaya devam etti.

Euro Bölgesinde siyasi risk endişeleri etkili olmaya devam ediyor.Fransa seçimlerinde aşırı sağ partinin kolaisyon gelme olasılığı piyasalarda baskıya neden oluyor.Parite 1,07 altına sarksa da şu aşamada bölgede destek oluşturmaya çalışıyor. Fransa seçimlerine kadar endişelerin devam etmesini ve piyasalarda aşağı yönlü riskleri desteklemesini bekliyoruz.

Kaynak: Gedik Yatırım

Kaçırılmaması Gerekenler