spot_img

Bekleme modunda kalmak

Perşembe günkü ilk ABD başkanlık tartışması ve hafta sonu Fransa seçimlerinin ilk turuyla yatırımcılar, büyük ekonomilerdeki siyasi değişimlerin kendi konumlarını nasıl etkileyebileceği konusunda temkinli olmaya devam ediyor. Jeopolitik de yakından ilgi görüyor. Fransa'da bu hafta sonu yapılacak erken seçimlerde ilk tur oylamanın yapılmasıyla birlikte hissiyat hızla değişebilir. Şimdilik aşırı sağın piyasalara yönelik girişimleri, mali kısıtlamaların eksikliğine ilişkin korkuların hafifletilmesinde etkili oldu.

Diğer taraftan ise; AB ülkeleri Pazartesi günü, Ukrayna'daki savaşı nedeniyle Rusya'ya karşı, üçüncü ülkelere gönderilmek üzere Rus sıvılaştırılmış doğal gazının (LNG) AB'ye yeniden yüklenmesinin yasaklanması da dahil olmak üzere yeni bir yaptırım paketi üzerinde anlaşmaya vardı.

Çin kaynaklı ticaret savaşları tarafında ise; Pekin, AB'nin Çin'den elektrikli araç ithalatına yönelik önerilen tarifeleri 4 Temmuz'da yürürlüğe girmeden önce iptal etmesini istiyor ve Çinli yetkililer bu hafta Brüksel'de yapılan görüşmelerde bir uzlaşma bulmaya çalışıyor. Avrupa Birliği'nin ithal Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik yüzde 38,1'e varan geçici vergileri 4 Temmuz'da başlayacak ve blok, aşırı ve haksız sübvansiyonlar olduğunu söylediği şeyleri araştırıyor. Çin defalarca AB'ye tarifelerini iptal etmesi çağrısında bulunarak müzakere etme isteğini dile getirdi. Pekin, ABD'nin Trump yönetimi tarafından kendi mallarına uyguladığı gümrük vergilerinden hâlâ rahatsız olan başka bir gümrük vergisi savaşına bulaşmak istemiyor, ancak böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda Çinli firmaları korumak için her türlü adımı atacağını söylüyor.

ABD'de San Francisco FED Başkanı Mary Daly dün yaptığı açıklamada, politika yapıcılar enflasyonun %2'ye doğru gideceğinden emin olmadan ABD merkez bankasının faizleri düşürmesi gerektiğine inanmadığını söyledi. Piyasaların gözü kulağı Cuma günü açıklanacak olan ABD kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksinde. Fed'in tercih ettiği çekirdek enflasyon endeksindeki yıllık büyümenin Mayıs ayında %2,6 ile üç yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine yavaşlaması bekleniyor. Düşük bir sonuç, Fed'in Eylül gibi erken bir tarihte faiz indirimine gideceği yönündeki piyasa beklentilerini güçlendirecektir. Hazine tahvilleri, katalizör eksikliği nedeniyle çoğunlukla istikrarlı seyrediyor. İki yıllık getiriler çok az değişiklik göstererek %4,7255'te kalırken, 10 yıllık getiriler 1 baz puan düşüşle %4,2341'e geriledi.

Dün Wall Street, yapay zeka öncüsü Nvidia tarafından %7'lik düşüş Nasdaq’ın %1'in üzerinde düşüş yaşamasına neden olurken, bu sabah S&P 500 vadeli işlemleri ve Nasdaq vadeli işlemleri yatay. ABD piyasaları için ana görüş; Fiyat hareketlerinin ay sonu ve çeyrek sonu konumlandırmasından kaynaklandığı göz önüne alındığında, neyin teknik faktörlere atfedilebileceğini ve piyasalardaki temel unsurları tahmin etmek zor olduğu şeklinde.

Yine bu sabah Çin hisse senetleri %0,1'lik hafif bir kazanç elde ederken, Hong Kong Hang Seng endeksi %0,9 arttı. Çinli tüketicilerin sağlığı konusunda endişe verici bir işaret olarak, e-ticaret satışları geçen hafta sona eren alışveriş festivali sırasında ilk kez azaldı.

Dolar, son dönemdeki geniş tabanlı kazanımların ardından bir gecede biraz düştü. Dolar endeksi en son 105,46 seviyesinde yatay seyrederken, önemli para birimleri karşısında % 0,3 değer kaybetti. Altın fiyatları bu sabah gerilerken, yatırımcılar bu haftanın sonlarında yayınlanacak olan ve Fed'in faiz indirimi duruşuna ışık tutabilecek ABD enflasyon verilerine odaklandı. Spot altın %0,2 düşüşle ons başına 2.327 dolara ve ABD altın vadeli işlemleri %0,2 düşüşle 2.339 dolara geriledi.

Dünyadan manşet haberler

ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass, başkent Washington'da gerçekleştirilecek NATO Zirvesi öncesi Türkiye'nin önemini vurguladı. Dışişleri Bakanlığının siyasi işlerden sorumlu üst düzey yetkilisi, AA muhabirinin sorusu üzerine, ABD'nin NATO toplantısı çerçevesinde Türk mevkidaşlarıyla masaya oturmayı "sabırsızlıkla" beklediğini söyledi.

Irak resmi haber ajansı INA'ya açıklamada bulunan Irak İçişleri Bakanlığına bağlı Sınır Güçleri Komutanı Muhammed el- Sıedi, Irak'ın özellikle Türkiye ve İran ile olan sınırlarındaki güvenliği daha iyi seviyeye getirmek için Türkiye ile 2 ve İran ile 6 aşamadan oluşan plan ve yöntem belirlediklerini belirtti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, vergi düzenlemesine ilişkin, "Bir taslak söz konusu olduğunda, uygun görülen, görülmeyen her şey o taslağa yazılır ama son kararı siyasi irade verir." dedi.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) tarafından hesaplanan ve tüketici fiyatlarında gözlemlenen fiili hareketlerden geçici bozulmaların çıkarılmasıyla elde edilen temel enflasyon ölçümü (Çekirdek enflasyon ölçümü) Mayıs ayında %2,1 olarak belirlendi. Bir önceki ay çekirdek enflasyon 22 ayın en düşüğü olan %1,8 olmuştu.

Japon şirketlerinin birbirlerinden hizmetler için talep ettikleri fiyat Mayıs ayında bir önceki yıla göre %2,5 artarak, istikrarlı ücret artışı beklentilerinin daha fazla şirketi daha yüksek işgücü maliyetlerini yansıtmaya teşvik ettiğinin bir işareti oldu. Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, Japonya Merkez Bankası'nın iki kez yerine üç kez faiz artırmasının muhtemel olduğunu düşünüyor. Aracı kurumun sabit getirili menkul kıymet baş stratejisti Naomi Muguruma ve baş ekonomist Katsuhiro Oshima, Japonya Merkez Bankası'nın politika faizini Ocak 2025 yerine Ekim 2024'te %0,25'e, 1. çeyrek 2026 yerine 4. çeyrek 2025'te %0,50'ye ve 2026'da bir noktada %0,75'e yükseltmesinin beklendiğini belirtiyor.

Çin'e ait sahil güvenlik gemilerinin, Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı Senkaku Takımadaları etrafında Japon ulusal kara sularını ihlal ettiği belirtildi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile ABD Başkanı Joe Biden'ın Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein, "Gazze Şeridi'ndeki savaşın üçüncü aşamasına geçilmesi" konusunu ele aldı. İsrailli Bakan, Hochstein'a, "Gazze'deki savaşın üçüncü aşamasına geçişin tüm sektörleri etkileyeceğini ve İsrail'in tüm askeri ve siyasi olasılıklara hazırlandığını" belirtti.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, politika yapıcılar enflasyonun %2'ye doğru gittiğinden emin olmadan önce ABD merkez bankasının faizleri düşürmesi gerektiğine inanmadığını söyledi. Daly, "Önleyici faiz indirimlerinin risk gördüğünüzde yapacağınız bir şey olduğunu düşünüyorum, ancak şu anda gördüğüm şey dengeye gelen güçlü bir işgücü piyasası. Gerekli olmadığı halde ihtiyatı tedbirler almamak çok önemli, çünkü gerekli olmadığı halde önleyici tedbirler alırsanız enflasyonu %3'te bırakırsınız" dedi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Minneapolis şehrinde yaptığı açıklamada, konut arzını artırmaya ve maliyetleri düşürmeye yönelik yeni finansman kaynaklarını duyurdu. Yellen, gelecek üç yılda uygun fiyatlı konut finansmanını desteklemek için ek 100 milyon dolarlık program oluşturulacağını belirterek, yeni programın öncelikle ülkede uygun fiyatlı konut arzını artırmaya odaklanacağını anlattı. Yellen aynı zamanda ABD ekonomisi hakkında, ABD'nin resesyona girmesi için "zemin görmediğini" ve Fed'in önümüzdeki yıl %2'lik enflasyon hedefine ulaşmasını beklediğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, Euro bölgesindeki faiz oranlarının ABD'dekilerden önemli ölçüde farklı bir yol izlemesi olasılığının düşük olduğu fikrinde. Schnabel, "Şu ana kadar bu konuda çok fazla bir gelişme yaşanmadı. Makroekonomi o kadar da benzer değil.

Ancak enflasyon tarafında da durum pek farklı görünmüyor" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ay sonunda yapılacak erken seçimlerde aşırı sol ya da aşırı sağın zafer kazanmasının "iç savaşa" yol açabileceği uyarısında bulundu.

Çin Başbakanı Li Qiang, ulusların ekonomik olarak yollarını ayırması halinde dünya için olumsuz sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunurken, ülkesinin sanayi politikasının aşırı kapasiteye yol açtığı yönündeki eleştirilere de yanıt verdi. Li, "ayrışmanın gerici eylemlerinin" sadece "dünyayı daha büyük bir dilim için kıyasıya rekabetin azalan bir pastayla sonuçlandığı yıkıcı bir sarmala sürükleyeceğini" söyledi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya ile "normal ticari ilişkilerinin" Ukrayna'daki savaş nedeniyle ülkesini karalamak üzere kullanılmasına karşı olduklarını bildirdi. Çin'in Ukrayna krizindeki tutumunun barış müzakerelerini ve siyasi çözümü teşvik etmek olduğunu ifade eden Şi, "Çin , bazılarının Rusya ile normal ticaret ilişkisini çatışmaların seyrini değiştirmek ve Çin'i karalamak için bahane olarak kullanmasına karşı çıkıyor." dedi.

JP Morgan yayınladığı yatırımcı notunda altın ve gümüşte yapısal olarak yükselişin devam ettiğini ve yaşanan son konsolidasyonu 2025 yılında sırasıyla 2.600 dolar/ons ve 34 dolar/ons hedefiyle bir alım fırsatı olarak gördüğünü bildirdi.

Kaynak A1 Capital

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Kaçırılmaması Gerekenler