spot_img

Demokrat Partili Altıntaş’tan Bakan Fidan’a soru önergesi

DP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Altıntaş, 15-16 Haziran tarihlerinde İsviçre'de düzenlenen Ukrayna Barış Zirvesi sonrasında yaşanan Ekümeniklik krizine değinerek, Dışişleri Hakan Fidan’a “İktidarın Patrikhane’yi Ekümenik olarak tanıma politikası değişti mi?” sorusunu yöneltti.

Fener Rum Patriği’nin Dışişleri Bakanlığı'na bilgi vermeden yurt dışı ziyareti yapamadığını hatırlatan Altıntaş, “Ukrayna Zirvesi'ne katılmak için Patrikhane tarafından Bakanlığınıza bilgi verilmiş midir?” ifadesini kullandı.

Altıntaş ayrıca, bakanlık tarafından zirveye katılmadan önce davetli listesi talep edilip edilmediğinin açıklanmasını talep etti.

Altıntaş’ın Bakan Fidan’a yönelttiği sorulardan bazıları şöyle:

– Fener Rum Patriği’nin Dışişleri Bakanlığı'na bilgi vermeden yurtdışı ziyareti yapamadığı bilinmektedir. Ukrayna Zirvesi'ne katılmak için Patrikhane tarafından bakanlığınıza bilgi verilmiş midir?

– Bakanlığınız, zirveye katılmadan önce davetli listesini talep etmiş midir?

– Ortak Tebliğ’e katılım için tarafların imzası değil katılım iradesi esastır. Kamuoyuna yansıdığı kadarıyla metne katılım için bir imza prosedürü uygulanmamıştır. Ancak bakanlığınız tarafından yayınlanan açıklamada, “Fener Rum Patrikhanesi’nin isminin de imzacı olarak eklendiği” ifadesi kullanılmıştır. İmzacı ifadesi gözden mi kaçmıştır yoksa kamuoyuna yansımayan bir imza prosedürü uygulanmış mıdır?

Kaçırılmaması Gerekenler