spot_img

Xi, SİÖ Zirvesi ve Kazakistan ziyaretinden beklentilerini açıkladı

Kazakistan’ın başkenti Astana’ya bugün ulaşan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, yaptığı yazılı açıklamada, ülkeye ziyaretinden ve Shanghai İşbirliği Örgütü Zirvesi’nden beklentilerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Xi Jinping’i Astana Nazarbayev Uluslararası Havalimanı’nda Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev karşıladı.

Xi, ülkeye varışının ardından yaptığı yazılı açıklamada, Çin ile Kazakistan arasındaki dostluğun uzun bir geçmişe sahip olduğuna işaret ederek, diplomatik ilişkilerin tesisinden bu yana geçen 32 yıl içinde çağın değişmesine rağmen taraflar arasında kalıcı, stratejik ve kapsamlı ortaklık ilişkileri oluşturulduğunu kaydetti.

Astana’da 11 yıl önce İpek Yolu Ekonomik Kuşağı kavramını ilk kez ortaya koyduğunu hatırlatan Xi, günümüzde iki ülkenin Kuşak ve Yol İnisiyatifi kapsamında zengin neticeler elde ettiğini belirtti.

Xi, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile ikili ilişkiler ve her iki tarafı ilgilendiren uluslararası ve bölgesel sorunlar üzerinde fikir alışverişinde bulunarak, ikili ilişkilerin yeni gelişme rotasını çizmeyi beklediğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Xi, ayrıca Shanghai İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Konseyi’nin 24. Toplantısı’na katılan diğer taraflarla birlikte örgütün geleceğini ve işbirliği planlarını görüşerek, örgütün daha da büyümesini hızlandırmaya hazır olduğunu belirtti.

Kaçırılmaması Gerekenler