spot_img

İnşaat sektöründe istihdam Mayıs’ta 1,72 milyon seviyesine geriledi

Türkiye İMSAD tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun Haziran 2024 sonuçları açıklandı.

İnşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisine yönelik sonuçların değerlendirildiği rapora göre; inşaat sektörü yılın ikinci çeyreğinde sıkılaştırma politikalarının talep tarafındaki etkilerini daha çok hissetmeye başladı.

Rapora göre, talep yetersizliği yerel seçim sonrası Nisan ve Mayıs aylarında sınırlı ölçüde gerilemesine karşın Mayıs ayında yükseldi. 2022 yılının başından bu yana talep yetersizliği en yüksek seviyeye çıktı. Malzeme ve ekipman eksikliği ise azaldı. 

İnşaat sektöründe istihdam seviyesi Mart ayında 1,74 milyon ile yılın en yüksek seviyesine ulaştı. İstihdam Nisan ve Mayıs aylarında geriledi. Mayıs ayında istihdam 1,72 milyon seviyesine indi. İstihdam seviyesi geçen yılın Mayıs ayının 79 bin kişi üzerinde gerçekleşti.

Yeni siparişler endeksi 0,7 puan geriledi

Rapora göre, alınan yeni iş siparişleri yerel seçimler sonrası genel olarak durağan kaldı. Nisan ayında 0,1 puan ve mayıs ayında 0,3 puan artan yeni siparişler endeksi haziran ayında 0,7 puan geriledi.

Raporda, 2022 ve 2023 yıllarında yüksek artışlar gösteren konut fiyatlarının 2024 yılında yavaşlamaya başladığına dikkat çekildi. Nisan ayı sonu itibariyle yıllık konut fiyatları artışı yüzde 48,4 oldu. Yeni konutlarda yıllık artış yüzde 51,0, yeni olmayan konut fiyatlarında artış ise 49,0 olarak gerçekleşti.

İnşaat malzemesi sanayi üretimi bu yılın nisan ayında 2023 yılı nisan ayına göre yüzde 0,4 azaldı. Yılın ilk çeyrek döneminde üretim artışı geçen yılın ilk çeyrek dönemine göre yüzde 10,9 yükselmişti.

Yılın ilk dört ayında bazı alt sektörlerde ise üretim yüksek düşüş gösterdi. Seramik ürünlerinde yüksek üretim düşüşü yeni yılda da sürdü. İlk dört ayda seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 21,4 ve seramik sağlık gereçleri üretimi yüzde 21,5 azaldı.

Metal yapı ve yapı parçaları üretimi yüzde 20,6, demir çelik radyatör üretimi yüzde 12,3 birleştirilmiş parke ve yer döşemeleri üretimi ise yüzde 14,4 azaldı.

Kaçırılmaması Gerekenler