spot_img

Demirdağ: Sığınmacıların işledikleri suçları münferit kabul edebilmemiz mümkün değildir

Demokrat Parti Göç Politikaları Başkanı Erdem Demirdağ, disiplin suçu dolayısıyla okuldan atılan yabancı uyruklu lise öğrencisi tarafından görev yaptığı okulda vurularak katledilen eğitimci Oktugan’ın başına gelen olayın münferit kabul edilemeyeceği söyledi.

Demokrat Parti Göç Politikaları Başkanı Erdem Demirdağ, meselenin çok daha ciddi boyutlarda tehlike arz ettiğini ve bunu bir “beka meselesi” olarak değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Demirdağ şu görüşleri ifade etti:

''Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da bir öğretmenimiz, okuldan atılan bir yabancı asıllı öğrenci tarafından hunharca katledilmişti. Toplumsal olarak sığınmacı şeklinde ifade edilen ve kimisi kaçak yollarla kimisi de AK Parti politikası neticesinde geçici koruma statüsü'nde ülkemize giriş yapan bu insanların işledikleri suçları münferit kabul edebilmemiz kesinlikle mümkün değildir!”

Demirdağ, Türkiye'nin sığınmacılar sorununu nasıl çözmesi gerektiğini şu sözlerle paylaştı:

''Suriye’den ya da sair ülkelerden gelen sığınmacılar, Geçici Koruma Statüsü ile ülkemizde ikamet eden yabancıların düzensiz seyahat ve ikameti engellenmelidir. Kuş uçmuyor” denen sınırlarımızdan yasadışı geçiş yapılan noktalar tespit edilmeli, burada ikame önlemler alınmalıdır. Sığınmacı ya da kaçak göçmen çalıştıran işletmelerin tespiti yapılmalı, bu işletmeler için Türk vatandaşı istihdamına yönelik teşvikler sağlanmalıdır. Münferiden yerel yönetimler tarafından yapıldığı gibi bu kişilere ait iş yerleri, işletmeler kapatılmalı, vatandaşımızın hakkı savunulmalıdır. Eğitim ve sağlık sisteminden başlayarak, geçtiğimiz günlerde turizm sektöründe yaşanan gibi bir garabete, yani milliyet farkına tekabül edecek uygulamalardan vazgeçilmeli, bu imtiyaz hissi ortadan kaldırılmalıdır. Yargı ise bu kişilerin işlediği suçlar karşısında iktidarın ensar-muhacir söylemine riayet ederek meselenin boyutunu göz ardı etmemeli, cesurca gereken cezaları vermelidir. En önemlisi ise bu kişilerin geri dönüşleri için ülkeleri ile görüşülmeli, başta Suriye ile diyalog yolu kuvvetlendirilmeli, Türkiye’nin gelecek vadede taşıdığı riskler en aza indirilmelidir. Ne bu mesele ne de AK Parti’nin dış politik tercihlerinin ülkemize ödettiği maliyetler hamasi söylemlerle nihayete ermeyecektir. Özelde bu meselenin çözümü Suriye Arap Cumhuriyeti ile bölgesel riskleri ortadan kaldırma gayret ve gailesi ile yeni bir diplomasi kurulmalıdır.''

Kaçırılmaması Gerekenler